Ote mahdollistaa ohjausalan asiantuntijuuden laajan hyödyntämisen

Kuvassa: Sara Peltola, kuvaaja: Laura Rautjoki

Sara Peltola on yksi Ohjausosuuskunta Otteen perustajajäsenistä. Halutessasi voit lukea Otteen syntytarinan täältä. Idea Otteesta syntyi Saran havainnosta, että ohjausalan osaamiselle on paljon kysyntää ja hyötyä myös koulumaailman ulkopuolella. Näin syntyi ajatus osuuskunnasta, joka tarjoaisi matalan kynnyksen alustan erilaisten projektien toteuttamiselle, kuten kehittämistyölle, myös tarvittaessa päivätyön ohessa. Sara näkee ohjausosaamiselle tarvetta myös yritysmaailmassa, koska työikäiset kaipaavat tukea uran ja elämän suunnitteluun työuransa aikana. Henkilöstölle ohjauksen tarjoaminen olisi tarpeen erityisesti tilanteissa, joissa kohdataan isoja muutoksia. Sara korostaa, että ohjauksen näkökulmista ”sillanrakentajana” olisi hyötyä myös tilanteissa, joissa nuoria pyritään houkuttelemaan aloille.

Sara työskentelee Jyväskylän yliopistossa yliopisto-opettajana kouluttaen tulevia opinto-ohjaajia ja työstää samalla väitöskirjaansa ihmisen ja muun luonnon suhteesta opinto-ohjauksessa. Aiemmin hän on toiminut ohjauksen kehittämistehtävissä esimerkiksi Helsingin kaupungilla sekä Lasten ja nuorten säätiöllä. Sara kokee kiinnostaviksi digitalisaatioon ja teknologiaan liittyvät teemat ja on tehnyt pro gradu -tutkielmansa aikanaan verkko-ohjaukseen liittyen. Näistä teemoista hän on myös kouluttanut Otteen kautta. Viime vuosina Sara on perehtynyt tekoälyyn ohjauksen näkökulmasta. Hän kokee ohjausalan monipuolisena työkenttänä, jossa on ihmisen hyvä olla eikä ole hetkeäkään katunut päätöstään lähteä ohjausalalle. Sara kokee, että pääsee työssään ohjausalan ammattilaisena toteuttamaan erilaisia asioita oman kiinnostuksensa pohjalta.

Kokemuksia matkan varrelta Otteessa

Sara muistelee Otteessa kokemiaan mieleenpainuvia, kiinnostavia ja opettavaisia hetkiä. Chat-ohjaus Kun koulu loppuu -verkkosivuilla oli yksi ensimmäisiä asioita, joita Sara oli mukana toteuttamassa. Tämä oli hänestä kokemuksena kiinnostava, koska ohjattavat olivat hyvin eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä ympäri maailmaa. Saralle on jäänyt mieleen verkkokoulutukset, kuten Monihelin kanssa toteutettu kulttuurisensitiiviseen ohjaukseen liittyvä pidempi koulutuskokonaisuus. Tässä koulutuksessa herättelevää oli eri kulttuuritaustoista olevien nuorten kertomukset omista kokemuksistaan opinto-ohjauksessa ja siitä, miten he näkevät kulttuuritaustansa vaikutuksen omaan elämänpolkuun. Koulutus avarsi Saran näkemystä omasta etuoikeutetusta asemastaan ja koulutuksesta tehdyt oivallukset hän on kantanut mukanaan omaan opetustyöhön. Sara on kokenut palkitsevana tilaisuudet, joissa hän on päässyt keskustelemaan ohjausalan ihmisten kanssa. Lisäksi hän on ollut mukana laatimassa verkko-ohjaajan opasta, joka on edelleen käytössä koulutusmateriaalina. Tämä on jäänyt Saralle mieleen merkityksellisenä kokemuksena, sillä hän on pystynyt tuottamaan materiaalia, josta on pitkäaikaista hyötyä muille. Nämä ja muita Otteen yhteistyöprojekteja löydät täältä.

 

Miksi pätevän opinto-ohjaajan kannattaisi hakea Otteeseen?

Saran mukaan työskentelytapana Ohjausosuuskunta Ote sopii ihmiselle, joka on utelias, toimeen tarttuva ja rohkea kokeilemaan uutta. Otteessa työskentely vaatii luovuutta ja näkemystä siitä, millaisia asioita haluaisi toteuttaa. Sarasta on antoisaa, että Otteen tyylinen työskentely mahdollistaa itselle merkityksellisten ja mielekkäiden asioiden toteuttamisen päivätyön lisänä eli ei tarvitse tehdä valintaa yrittäjyyden ja päivätyön väliltä. Ote toimii työvälineenä sellaisiin juttuihin, joihin ei pääse päivätyön kautta kiinni. 

Otteessa pääsee käyttämään omaa osaamistaan haluamallaan leveydellä ja näyttämään, mitä on itsellä tarjottavaa. Jäsenillä iso motivoiva tekijä tulla Otteeseen onkin ollut se, että Otteessa on päässyt toteuttamaan haluamiaan uusiakin asioita. Työskentely Otteen kautta on ollut monille jäsenille myös tärkeä askel uralla kohti itselle merkityksellistä palkkatyötä. Ote on siis palvellut tarkoituksensa, kun on saanut kerättyä tarvittavaa osaamista päästäkseen omaan tavoitteeseen ja toiveeseen. Lähtökohtana Otteessa demokraattisena organisaationa ei ole hierarkiaa, vaan olemme kaikki keskenämme kollegoita. Ideat voivat hyvin lähteä jäsenistä itsestään ja kollegoilta saa tarvittaessa vähintään sparraustukea. Otteessa vallitsee yhteisöllinen ilmapiiri, joka mahdollistaa tuen saannin toisilta. 

 

Otteen merkitys ja anti 

Saralle Ote on ollut jossain määrin saman ammatti-identiteetin jakava yhteisö, joka pitää kiinni ohjausalassa ja sen uusimmissa tuulissa silloinkin, kun ei itse ole vahvasti kiinni ohjauskentässä. Otteessa on eri sektoreilla työskenteleviä jäseniä, jolloin pääsee kuulemaan eri teemoista. Ote on ollut Saralle yhteisö, tiedon jakamisen väline ja oman osaamisen kehittämisen kanava. Sara kokee, että Otteessa voi vapaasti esittää omia ideoitaan tietäen, että saa varauksetonta tukea omaan välillä vähän luovaankin hulluuteen. Alustana Ote tuo myös omanlaistaan työllisyysturvaa repaleisessa työelämässä toimiessaan kanavana, jonka kautta voi aina tehdä itselle merkityksellisiä asioita, vaikka ei olisi palkkatyössä kiinni.

 

Toiveita tulevaan

Sara toivoo, että Ote vahvistuisi entistä enemmän sellaisena alustana, jossa ihmiset saisivat siivet omille unelmaprojekteilleen. Saran mielestä olisi kiva saada uusia aktiivisia jäseniä. Hän toivoo, että ihmiset, ketkä tällaisesta rakenteesta hyötyisivät, löytäisivät Otteen. Sarasta olisi arvokasta, että hän pystyisi jakamaan omaa kokemustaan avuksi muille. Saran mukaan ohjauskenttä on yhteiskunnallisesti isossa muutoksessa ja on mielenkiintoista nähdä, miten Ote asemoituu siinä, mitä pystyttäisiin tarjoamaan sen kautta kentälle. Sara korostaa, että mahdollistaminen on tärkeä sana kaikessa tekemisessä ja siihen pyritään. 

 

-Opoharjoittelija Titta Sara Peltolan haastattelun pohjalta Otteen 10-vuotisjuhlavuoden jäsenesittelysarjassa